A weboldal cookie-kat használ azért, hogy böngészése során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani Önnek. A weboldalunkon történő további böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához. Rendben

Általános Szerzõdési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek

A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Megatool Kft. (továbbiakban: Szolgáltató), és a Szolgáltató által a www.megatool.hu weboldalon nyújtott elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat igénybe vevő Ügyfél (a továbbiakban: Ügyfél) jogait és kötelezettségeit tartalmazza. Szolgáltató és Ügyfél a továbbiakban együttesen: Felek. Az ÁSZF minden jogügyletre és szolgáltatásra vonatkozik, amely a www.megatool.hu weboldalon keresztül történik, függetlenül attól, hogy annak teljesítése Magyarországról vagy külföldről, a Szolgáltató vagy közreműködője által történik.

A Szolgáltató adatai:

 • Név: Megatool Kft.
 • Székhely: 1118 Budapest, Ménesi út 61.
 • Levelezési cím és központi ügyfélszolgálat: 2335 Taksony, fő út 23.
 • Telefonszáma: 0624 - 478 - 200
 • Faxszáma: 0624 - 478 - 700
 • Mobilszáma: 0670 - 624 - 4365
 • Email küldéséhez kattintson ide!
 • Cégjegyzékszám: 01-09-365155
 • Adószám: 10978892-2-43
 • Bankszámlaszám: 10400164 - 50526657 - 54751002

1. Általános tudnivalók, a Felek közötti szerződés létrejötte

1.1.1. A jelen ÁSZF hatálya kiterjed a Magyarország területén nyújtott minden olyan elektronikus kereskedelmi szolgáltatásra, amely a www.megatool.hu weboldalon (a továbbiakban: Weboldal) található elektronikus áruházon (a továbbiakban: Megatool Webshop) keresztül történik. Továbbá jelen ÁSZF hatálya kiterjed minden olyan kereskedelmi ügyletre Magyarország területén, amely jelen szerződésben meghatározott Felek között, mint távollevõk között jön létre. A Megatool Webshopban történő vásárlást a Magyar Közlöny 2014. évi 30. számában megjelent, 2014. év június hó 13. napjától visszavonásig érvényes, A Kormány 45/2014. (II. 26) Kormányrendelete a Fogyasztó és a Vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szabályozza, különös tekintettel az említett Kormányrendelet 8-14. bekezdéseire.

1.1.2. A fenti Kormányrendelet elérhető a Magyar Közlöny említett számában, illetveletölthető erről a linkről PDF formátumban.

1.1.3. A fenti Kormányrendelet magyarázata és értelmezési segédlete elérhető a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldalán - ez azonban csak kivonatos segédlet, nem a Kormányrendelet.

1.2. A Szolgáltató semmilyen egyéb magatartási kódex rendelkezéseinek nem veti alá magát.

1.3. A Megatool Webshop szolgáltatásainak jelentős része elérhető minden felhasználó számára, regisztráció nélkül is. Egyes szolgáltatások azonban regisztrációhoz (majd belépéshez) kötöttek, melyre jelen ÁSZF-ben rögzítetteknek megfelelően bárki jogosult.

1.4. A Megatool Webshopban történő vásárlás elektronikus úton leadott megrendeléssel lehetséges, a jelen ÁSZF-ben meghatározott módon.

1.5.1. A megrendelés leadását követően a szerződés annak teljesítéséig szabadon és következmény nélkül módosítható, illetve lemondható. Erre elektronikusan (email) illetve hagyományos tértivevényes levélben van lehetőség. A Szolgáltató által magyar nyelven kibocsátott számla minősül a szerződés írásba foglalt és végleges változatának, a Szolgáltató annak egy másodpéldányát iktatja, annak létrejöttét követő 5 évig megőrzi.

1.5.2. Elektronikus levél küldéséhez kattintson ide, vagy keresse fel a Megatool WebshopElérhetőségek menüpontját, és válasszon az ott feltüntetett email címek közül.

2. Regisztráció

2.1. A Megatool Webshopban a regisztráció önkéntes, azzal vagy anélkül is leadható megrendelés. A regisztráció előnye a későbbiekben, előre nem meghatározott időpontokban való akciókról való tájékozódási lehetőség, valamint a vásárlás folyamatának nyomon követési lehetősége. A regisztráció a Megatool Webshop fejlécében lévőRegisztráció menüpontra való kattintással, illetve a vásárlás során a Pénztár első lépésénél látható "Új felhasználók" választási lehetőség kijelölésével lehetséges.

2.2. A regisztráció során az Ügyfél által megadott személyes adatokat a Szolgáltató a Megatool Webshopon található Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltak szerint kezeli.

2.3. A regisztráció során az Ügyfél által megadott személyes adatokat azok beírásakor az Ügyfél maga ellenőrzi. Hibásan vagy tévesen megadott adatokért a Szolgáltató felelősséget nem tud vállalni. A Szolgáltatónak nem feladata az Ügyfél által hibásan vagy tévesen megadott személyes adatok kijavítása.

2.4. A Szolgáltatót az Ügyfél által tévesen közölt, pontatlanul megadott adatokra visszavezethető szállítási késedelemért, illetve egyéb problémáért, hibáért semminemű felelősség nem terheli.

2.5. A Szolgáltatót nem terheli felelősség az abból adódó károkért, ha az Ügyfél a jelszavát elfelejti, vagy az illetéktelenek számára bármely, nem a Szolgáltatónak felróható okból hozzáférhetővé válik. A korábban rögzített adatok megváltoztatására bejelentkezés után van lehetőség, amely az aktív megrendelések adatait is érintheti. Szolgáltatót a regisztrált adatok ügyfél által történő megváltoztatásából eredő kárért, hibáért semminemű felelősség nem terheli.

3. Megrendelés

3.1. A vásárolandó áruk lényeges tulajdonságait, jellemzőit, az áruk használatára vonatkozó utasításokat a konkrét árucikk információs oldaláról lehet megismerni. Ezeket az adatokat a termék gyártója bocsátja a Szolgáltató részére. A Szolgáltató mindent megtesz az árucikkek információs oldalain feltüntetett adatok pontosságáért, de azok helyességének ellenőrzésére nem köteles, a termék aktuális tulajdonsági és az adatlapon közölt paraméterek közötti esetleges eltérésekért felelősséggel nem tartozik. A Szolgáltató szerződésszerű teljesítésének minősül, ha a termék a weboldalon vagy a használati utasításban nyújtott tájékoztatásnál kedvezőbb, előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik.

3.2. Ha a vásárlás előtt az áruval kapcsolatban kérdése merülne fel, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére. Az általunk forgalmazott termék - ahol ezt a jogszabályok előírják - használati utasítását és garanciajegyét az áruhoz mellékeljük. Ha véletlenül nem kapná kézhez az áruval együtt a kötelező használati utasítást vagy a garanciajegyet, azt azonnal - mielőtt az árut használatba veszi - jelezze vevőszolgálatunknál, pótoljuk. Amennyiben a Megatool Webshopban található bármely áru minőségével, alapvető tulajdonságával, használatával, használhatóságával kapcsolatban, a Megatool Webshopban közölteknél több információra van szüksége, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.

3.3. A Szolgáltató szerződésszerű eljárásának minősül, ha az Ügyfelet a termék gyártójának weboldalára, illetve más publikusan elérhető információhordozója felé irányítja, egy termék vagy több termék jellemzőivel kapcsolatos további információszerzés céljából.

3.4. A vételár mindig a kiválasztott termék mellett feltüntetett összeg (webshop ár), amely, ha nincs külön jelölve, az általános forgalmi adót már tartalmazza. A termékek vételára nem tartalmazza a kiszállítás költségét. Amennyiben a termék ára kiemelt, piros betűszínnel látható a termékoldalon, az ár kedvezményt hordoz magában, amelyet a szolgáltató addig tart érvényben, ameddig az adott áru beszállítója nem emeli meg a termék beszerzési árát. Beszállítói áremelés esetén a termék ára a termékoldalon, fekete színnel feltüntetett webshop árra emelkedik.

3.5. A Szolgáltató a termék vételárát (webshop ár) kizárólag a Megatool Webshopba érvényesen és szabályosan, elektronikus úton beérkező megrendelések esetében vállalja. Az ettől különböző vásárlási módok során a vételártól (webshop ár) eltérő összeg lehet a termék ára (bolti fogyasztói ár).

3.6. A Megatool Webshopból megrendelhető termékek árai változtatásának jogát a Szolgáltató fenntartja azzal, hogy a módosítás a Megatool Webshopon való megjelenéssel egyidejűleg lép hatályba. A Szolgáltatónak a vételár változásával kapcsolatos egyéb tájékoztatási kötelezettsége nincs, kivéve, ha az egy aktív, még nem teljesített megrendelés vételárát is érinti. Ebben az esetben a Szolgáltató elektronikus úton vagy telefonon tájékoztatja az Ügyfelet a termék vételárának változásáról. A módosítás a már megrendelt termékek vételárát akár kedvezőtlenül is befolyásolja.

3.7. Online vagy benki előreutalással történő fizetés kezdeményezésekor, a megrendelés Ügyfél általi leadása és a termék átvétele közti időszakban bekövetkezett árcsökkenés esetén a Szolgáltatónak nem áll módjában pénzt visszatéríteni. Az online fizetési tranzakció biztonsági ellenőrzése minimálisan 24 órát vesz igénybe, a termék személyes átvétele csak ezt követően lehetséges. A Megatool Webshopban leadott megrendelések vételárának kiegyenlítése során a Szolgáltató üzleteinek bármelyikében az Ügyfél vagy meghatalmazottja által történő személyes átvételekor bankkártyás fizetésre nincs mód.

3.8. Amennyiben a Szolgáltató minden gondossága ellenére hibás ár kerül a Weboldal felületére, különös tekintettel a

 • nyilvánvalóan téves;
 • a termék közismert, általánosan elfogadott, becsült árától jelentősen eltérő;
 • rendszerhiba miatt hibásan megjelenő;
 • "0" Ft-os vagy "1" Ft-os;

árra, akkor a Szolgáltató nem köteles a terméket hibás áron szállítani, hanem felajánlhatja az Ügyfél tájékoztatása során a helyes áron történő szállítást, amelynek ismeretében az Ügyfél elállhat vásárlási szándékától.

3.9. Felek tudomásul veszik, hogy a Megatool Webshopban a különféle gyártók által a Szolgáltatóhoz eljuttatott teljes vagy közel teljes termékkínálat kerül feltüntetésre, és ez a kínálat nem feltétlenül egyezik Szolgáltató tényleges raktárkészletével. Szolgáltató részéről a raktározott árukészlet összeállítása és feltöltése a termékkínálat alapján folyamatosan változik, ezért előfordulhat, hogy az Ügyfélnek meg kell várnia, amíg a megrendelt terméket a gyártó eljuttatja a Szolgáltatóhoz. A Szolgáltatónak nem szerződésszerű kötelessége a Megatool Webshop árukínálatában szereplő valamennyi árucikk folyamatos raktáron tartása.

3.10 A webáruházban megjelenített termék képek gyártótól származó információk alapján kerültek megjelenítésre. Az esetlegesen felmerülő hibákért felelősséget nem tudunk vállalni.

4. Ajánlati kötöttség, visszaigazolás

4.1. Az Ügyfél által elküldött megrendelés (ajánlat) megérkezését a Szolgáltató automatikus visszaigazoló email útján visszaigazolja az Ügyfél részére, mely visszaigazoló email tartalmazza az Ügyfél által a vásárlás, vagy a regisztráció során megadott adatokat, rendelés azonosítóját, rendelés dátumát, megrendelt termékhez tartozó elemek felsorolását, mennyiségét, a termék árát, esetleges szállítási költséget és szállítási módot, valamint a fizetendő végösszeget. Ez a visszaigazoló email csupán tájékoztatja az Ügyfelet arról, hogy a megrendelése a Szolgáltatóhoz megérkezett.

4.2. A visszaigazoló e-mail nem minősül a Szolgáltató részéről az Ügyfél által tett ajánlat elfogadásának, a visszaigazolással érvényes szerződés nem jön létre a Szolgáltató és Ügyfél között.

4.3. Érvényes szerződés a Felek közt létrejön, amikor Szolgáltató az Ügyfél megrendelését (ajánlatát) számlalevél útján fogadja el, melynek egy példányát az Ügyfélhez eljuttatja, egy példányát megőrzésre archiválja az 1.5.1. pontban foglaltak szerint.

4.4. A megrendelésnek a Szolgáltató részéről kiállított számlalevéllel történő visszaigazolása elektronikus úton, távollévők között megkötött szerződésnek minősül, amelyre a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényben foglaltak irányadóak. A szerződés a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, és szem előtt tartja a fogyasztók jogairól szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/83/EU irányelvének rendelkezéseit.

 

5. Szállítási és fizetési feltételek

5.1. A Szolgáltató a megrendelt és házhoz szállítani kért árut díjmentesen házhoz szállítja saját szállítóeszközzel vagy szállítmányozó cég igénybevételével, ha az adott megrendelés bruttó értéke eléri a Megatool Webshopban mindenkor közzétett, díjmentes szállítást biztosító összeget. Ez alól kivételt képeznek a - csomagolással együtt - túlméretes (2m-nél valamelyik irányban nagyobb), túlsúlyos (40 kg-nál nehezebb) küldemények. A díjmentes szállítást biztosító összeget el nem érő, továbbá a túlméretes vagy túlsúlyos megrendelések esetén a fuvardíjat az Ügyfél viseli oly módon, hogy a fuvardíj a számlán feltüntetésre kerül.

5.2. A Szolgáltató a szállítási díj változtatásának jogát fenntartja azzal, hogy a módosítás a Megatool Webshopban való megjelenéssel egyidejűleg lép hatályba. A Szolgáltatónak a szállítási díj változásával kapcsolatos egyéb tájékoztatási kötelezettsége nincs, kivéve, ha az egy aktív, még el nem indított, futárcégnek át nem adott megrendelés szállítási díját is érinti. Ebben az esetben a Szolgáltató elektronikus úton vagy telefonon tájékoztatja az Ügyfelet a termék szállítási díjának változásáról. A módosítás a már megrendelt termékek szállítási díját akár kedvezőtlenül is befolyásolja.

5.3. Amennyiben az Ügyfél által megrendelt termék kiszállítását a Szolgáltató külső szerződött céggel végezteti el, a kiszállítás időpontjáról és helyéről a külső céggel közvetlenül kell egyeztetnie az Ügyfélnek. A kiszállítással és kézbesítéssel kapcsolatos üzenetek, kérések továbbítása nem tartozik Szolgáltató feladatai közé. Szolgáltató vagy a külső szerződött cég tájékoztatja az Ügyfelet a külső szerződött cég elérhetőségeiről.

5.4. Szállítási díjak:

 • legfeljebb 2m széles vagy hosszú, csomagolással 40kg-nál nem súlyosabb termék esetén, Magyarország területén belül, utánvétellel: 990,- Ft / csomag;
 • legfeljebb 2m széles vagy hosszú, csomagolással 40kg-nál nem súlyosabb termék esetén, Magyarország területén belül, banki előre utalás esetén: 990,- Ft / csomag
 • 2m-nél szélesebb vagy hosszabb, illetve csomagolással 40kg-nál súlyosabb termék esetén, Magyarország területén belül: egyedileg változó, jellemzően 4000 – 7000 Ft /csomag közötti, de olykor ettől eltérő is lehet
 • Egyszeri 20.000,- Ft bruttó összeg felett a fuvarköltséget átvállaljuk, amennyiben a rendelt árucikkek egyben, egy csomagként feladhatók Magyarország területén belül és nem nehezebbek 40 kg-nál és csomagolással együtt egyik irányban sem nagyobbak 2 m-nél

 

5.5. Amennyiben az Ügyfél által megrendelt termék a szerződött szállítmányozó cég által sérülten érkezik a megadott szállítási címre, úgy minden esetben kár jegyzőkönyv felvétele kötelező, még az átvételt megelőzően. Amennyiben a csomag, illetve a szállított termék sérült, értékcsökkenés állapítható meg, de nem készült a helyszínen kár jegyzőkönyv, úgy a forgalmazó, alábbiakban Megatool Kft. felelősséget nem tud vállalni a termékért.

 

6. Szerződéskötést megelőző tájékoztatás

6.1. Elektronikus úton, távollévők között kötött szerződés megkötését megelőzően jelen ÁSZF keretén belül Szolgáltató ezennel világosan és közérthető módon tájékoztatja Ügyfelet:

 • a szerződés szerinti termék lényeges tulajdonságaikról a terméknek megfelelő mértékben - erre szolgál a termék adatlapja a Megatool Webshopon illetve a gyártó weboldalán;
 • Szolgáltató nevéről és címértől - erre szolgál a Megatool Webshop "Elérhetőségek" menüpontja alatt tartalom, illetve jelen ÁSZF elején található "A Szolgáltató adatai" rész;
 • a szerződés szerinti termékért járó anyagi ellenszolgáltatás bruttó teljes összegéről, valamint az ezen felül felmerülő összes költségről (jellemzően a kiszállítási díjról) - erre szolgál a termékek adatlapján található "Webshop ár";
 • a szállítási és fizetési feltételekről - erre szolgál jelen ÁSZF 5. pontja;
 • Ügyfelet megillető felmondási és elállási jogról - erre szolgál jelen ÁSZF 7. pontja;
 • arról, hogy jelen ÁSZF 7. pont szerinti jog gyakorlása esetén a termék visszaküldésének költségét Ügyfélnek kell viselnie, a Szolgáltató azt át nem vállalja;
 • arról, hogy jelen ÁSZF 7. pont szerinti jog gyakorlása esetén Ügyfél köteles megtéríteni a Szolgáltató ésszerű költségeit, az arányos költségviselés értelmében;
 • a Kellékszavatosságra (jelen ÁSZF 8. pontja) vonatkozó jogszabályi kötelezettségekről;
 • az értékesítés utáni ügyfélszolgálati és egyéb szolgáltatásokról, valamint a jótállás fennállásáról és annak feltételeiről - erre szolgál jelen ÁSZF 9. pontja, illetve a termékhez mellékelt garancialevél tartalma;
 • arról, hogy Szolgáltató jelen ÁSZF 1.2. pontjában rögzítetteket fenntartja;
 • Szolgáltatóra nézve kötelező peren kívüli panaszkezelési módról és vitarendezési mechanizmus igénybevételének lehetőségéről, valamint az ehhez való hozzáférés módjáról;
 • Felek a köztük felmerülő vitás kérdésekben elsődlegesen törekednek a kölcsönös és békés megegyezésre. Szolgáltató bolti nyitva tartási időn belül rendelkezésre bocsátja Ügyfél részére az üzleteiben (lásd Megatool Webshop Elérhetőségek menüpont alatti tartalmat) elhelyezett Vásárlók könyvét. AZ ebbe bejegyzett panaszokat a Szolgáltató 30 naptári napon belül megválaszolja. Szolgáltató befogadja és feldolgozza a hozzá az Ügyfél által elektronikus vagy más tartós adathordozón írásban beérkező problémákat, azok rendezéséért minden tőle telhetőt megtesz, jogszabályban rögzített kötelezettségnek eleget tesz.

Felek közti vitás kérdések rendezésében illetékes a

Pest Megyei Békéltető Testület
Címe:
 2330 Dunaharaszti, Fő u. 266.
Telefonszáma: (24) 531-170
Fax száma: (24) 531-171
Név: Dr. Bernáth Tibor
E-mail cím: pmbekelteto@vnet.hu
Honlap: www.pmbekelteto.hu

6.2. A szerződéskötést megelőző tájékoztatási kötelezettsége bizonyításának a Szolgáltató olyan módon tesz eleget, hogy az Ügyfél részéről kötelezővé teszi a vásárlás során jelen ÁSZF elolvasását, a leírtak értelmezését majd elfogadását. Ügyfél addig nem adhat le rendelést a Megatool Webshopban, amíg e kötelezettségének eleget nem tesz.

6.3. Távollevők között elektronikus úton kötött szerződés jellegéből fakadóan a Szolgáltatónak nem áll módjában meggyőződni arról, hogy Ügyfél ténylegesen eleget tett 6.2. pontban lévő kötelezettségének (el is olvasta, elolvasás során meg is értette, vagy csak kattintott, olvasás nélkül), de a feltételét megteremti.

7. Az Ügyfelet megillető elállási és felmondási jog

7.1. A Felek közötti megállapodás távollevők között létrejött szerződésnek minősül. A megrendelt termék kézhezvételét követő 14 napon belül (futár-szolgálattal történő kézbesítés esetén 14 nap, boltjainkban történő személyes átvétel esetén 3 nap) a Vásárlót megilleti az indoklás nélküli elállás joga. A vásárlástól való elállási jog nem a termék 14 napos ingyenes használatát biztosítja, csupán lehetőséget nyújt a termék fizikai tulajdonságainak és működőképességének megállapításához, a termék eredeti és sérülésmentes állapotának megőrzése mellett. Amennyiben a kézhezvételt követően a vásárló, a termék tulajdonságának és működőképességének  megállapításához szükséges kipróbálást meghaladó mértékben vette használatba azt, az abból eredő értékcsökkenésért, kárért felelősséggel tartozik az eladó felé, melyet meg kell térítenie.

7.2. Ügyfél a 7.1. pontban lévő jogát a termék, több termék vagy több tételből álló termék esetén a legutolsó termék átvételétől számítva gyakorolhatja. Ez érinti az Ügyfél azon lehetőségét, hogy a 7.1. pontban lévő jogát a szerződés megkötése, azaz a Szolgáltató által kibocsátott számlalevél, és a termék vagy termékek átvétele közötti időben is gyakorolhatja.

7.3. Ügyfél a 7.1. pontban biztosított elállási és felmondási jogát olyan módon gyakorolhatja, hogy erről a Szolgáltatót egyértelmű nyilatkozat útján, elektronikusan vagy hagyományos tértivevényes levélben értesíti. A 7.1. pontban biztosított jog igényét a Szolgáltatónak érvényesnek és elfogadottnak kell tekintenie, ha az Ügyfél ilyen irányú nyilatkozatát bizonyíthatóan a 14 napos határidő lejárta előtt elküldi.

7.4. Az Ügyfelet terheli annak felelőssége, hogy bizonyítani tudja, az elállási jogára vonatkozó igényét még határidőn belül, érvényes módon elküldte a Szolgáltatónak.

8. Kellékszavatosság és termékszavatosság

8.1. A Kellékszavatosság azt jelenti, hogy bármilyen termék eladásáról is legyen szó, a Szolgáltató a termék hibájáért (pontosabban: a vásárláskor a termékben már meglévő hiba-ok miatt bekövetkező hibáért) felelősséggel tartozik. A Szolgáltató ezen felelősségét csakis a termék olyan hibája alapozza meg, amely hibának az oka már megvan a termékben a vásárlás pillanatában is, csak akkor még nem felismerhető (rejtett vagy gyártási hibának).

8.2. A Termékszavatosság a hibás teljesítés jogkövetkezménye: a termékszavatosság, azaz a Szolgáltatónak a termék hibája miatti közvetlen, szavatossági természetű helytállása a fogyasztóval szemben. Lényege, hogy a Szolgáltató közvetlen szavatossági helytállással tartozik a termék hibája miatt a fogyasztónak (fogyasztónak nem minősülő személyeket ez a jog nem illeti meg). Termékszavatosság esetén a termék akkor hibás, ha értékesítésekor a hatályos minőségi követelményeknek nem felel meg, vagy nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal. A gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságok nem feltétlenül jelentik a Megatool Webshop termékoldalán feltüntetett, csak tájékoztatás célját szolgáló adatokat és leírásokat.

8.3. Olyan szerződés alapján, amelyben Felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a Szolgáltató hibásan teljesít, ha a szolgáltatott dolog a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. A kötelezett a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik.

8.4. A teljesítés ideje a vásárlás ideje, amennyiben azonban csak később kerül leszállításra a megvásárolt termék, úgy ez esetben a kiszállítás időpontja minősül a teljesítés idejének, és a terméknek ekkor kell hibátlannak, hiba-ok nélkülinek lennie.

8.5. Szolgáltató szavatossági felelőssége objektív, vagyis független attól, hogy tudta-e, hogy hibában (pontosabban hiba-okban) szenvedő terméket adott el, vagy sem.

8.6. Az Ügyfél a szavatossági igényét az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával (Szolgáltató) szemben gyakorolhatja. A Ptk. értelmében gyártónak minősül a termék előállítója és forgalmazója (Szolgáltató) egyaránt.

8.7. A gyártó, forgalmazó (Szolgáltató) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:

 • a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba;
 • a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető;
 • a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.

A gyártónak, forgalmazónak (Szolgáltató) a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.

8.8. Az Ügyfél - választása szerint - kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül az Ügyfél által választott igény teljesítése lehetetlen vagy a Szolgáltató számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést az Ügyfél nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát a Szolgáltató költségére az Ügyfél is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja vagy - végső esetben - a szerződéstől is elállhat. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye. Termékszavatossági igényként az Ügyfél kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheti. A termék hibáját szavatossági igény érvényesítése esetén az Ügyfélnek kell bizonyítania.

8.9. A szerződés teljesítésétől számított hat hónapon belül a kellékszavatossági igénye érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha az Ügyfél igazolja, hogy a terméket a Szolgáltatótól vásárolta (számla vagy a számla másolatának bemutatásával). Ilyen esetben a Szolgáltató csak akkor mentesül a szavatosság alól, ha ezt a vélelmet megdönti, vagyis bizonyítja, hogy a termék hibája az Ügyfél részére történő átadást követően keletkezett. Amennyiben a Szolgáltató bizonyítani tudja, hogy a hiba oka az Ügyfélnek felróható okból keletkezett, nem köteles az Ügyfél által támasztott szavatossági igénynek helyt adni. A teljesítéstől számított hat hónap eltelte után azonban már az Ügyfél köteles bizonyítani, hogy az általa felismert hiba már a teljesítés időpontjában is megvolt.

8.10. Termékszavatossági igényét az Ügyfél a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti. Az Ügyfél a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a gyártóval közölni. A hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni. A közlés késedelméből eredő kárért a fogyasztó felelős.

9. Jótállás

9.1. A jótállás - garancia - értelmében a Szolgáltató a hibátlan teljesítésért olyképpen felel, hogy a jótállás időtartama alatt felmerült minőségi kifogás esetén a felelősség alól csakis akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után, a termék fogyasztó által történő nem rendeltetésszerű használata vagy kezelése miatt keletkezett.

9.2. A jótállás időtartama (a jótállási idő) a tényleges teljesítéssel, a terméknek az Ügyfél részére történő átadásával, vagy a termék üzembe helyezésével kezdődik.

9.3. Jótállás esetén az Ügyfelet ugyanazon jogok illetik meg, mint az 8. pontban, a Kellékszavatosságról szóló részben feltüntetettek.

Utoljára módosítva:
Taksony, 2017. Június 19.

Kosár
0 árucikk
Ingyenes kiszállítás
Egyedi árubeszerzés
Stihl oklevél
Árukereső oklevél
/* */ /* */